Niekiedy pojawia się dziwna zachcianka, i to w czasie zimy, na przykład potrawa z grilla. Aura za oknem naprawdę przeszkadza w spełnieniu tego typu zachcianki, na szczęście istnieje dobre wyjście.

garneczki.pl/produkty/patelnie-grillowe,150

Autor: Darcy
Źródło: http://www.flickr.com
Można przecież skorzystać z małego grilla elektrycznego lub z patelni grillowej. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów takich patelni, każda z nich jednakowoż posiada określone istotne zalety i wady, czyli różnorodna cena, powłoka oraz grubość dna. Czy masz w planach kupić taka patelnię, czy wiesz wystarczająco dużo, jak dokonać najlepszego wyboru?

Najczęściej patelnie grillowe mają prostokątny albo kwadratowy kształt, jednocześnie możemy spotkać okrągłe modele. Odznaczają się nierównym dnem, jakie jest żłobione w rowki. Po co te rowki, można się spytać? Otóż, takie nierówne dno to pewność, że tłuszcz, który wytopi się z danej potrawy ścieknie po prostu na dno rowków, co oznacza, że potrawa nie będzie nim nasiąkać. Sporo patelni wyposażonych jest także w wyżłobienie z boku patelni, pomaga to podczas wylewania nadmiaru wytopionego tłuszczu.

Kuchnia

Autor: Bill Wilson
Źródło: http://www.flickr.com

Wyglądem tego typu patelnia jest podobna do brytfanny – np. takiej: , choć to różne modele. To też dzięki rowkom przyrządzone potrawy prezentują się tak samo, jak te zrobione na zwykłym grillu. Patelnie grillowe bez problemu możemy stosować na wielu rodzajach kuchenek. Istnieje jednakowoż specjalna wersja, jaką jesteśmy w stanie stosować do kuchenek indukcyjnych. Najbardziej korzystnie wybrać patelnie grillowe, jakie odznaczają się grubym dnem, takie na minimum pięć milimetrów. Choć taka patelnia długo się nagrzewa, to później z powodzeniem zwraca nagromadzone ciepło potrawie. Możemy ją jednocześnie nagrzać do wysokiej temperatury, co jest konieczne jeśli chcemy mieć pyszne danie z grilla. Uważajmy żeby nie przegrzać, zwłaszcza dotyczy to potraw robionych w kuchenkach indukcyjnych.

Najlepiej, by patelnia grillowa miała wskaźnik nagrzania. Pozwoli to w ocenie, czy patelnia jest już właściwie rozgrzana, aby rozpocząć smażenie. Taki wskaźnik również pokaże nam, czy patelnia jest już właściwie ostudzona, żeby można było ją oczyścić. Pamiętajmy bowiem, że ze względu na grube dno takie patelnie grillowe dosyć wolno traca temperaturę, a jedynie całkowicie już zimne naczynie jesteśmy w stanie umyć nie ryzykując uszkodzenia powierzchni.

Jeżeli objaśniana sprawa jest dla Ciebie absorbująca, sprawdź poza tym więcej szczegółów drukarnia etykiet tutaj – te informacje także nie mogą pozostać niezauważone.

Powinniśmy o tym pamiętać, ponieważ to wspaniałe urządzenie posiada swoje wymogi i jeśli o nich zapomnimy, to być może niechcący coś zepsujemy.

Category : Bez kategorii