Nim zaczęto wytwarzać garnki gastronomiczne z prawdziwie szlachetnej stali nierdzewnej, używano innych materiałów. Najpierw poszła ceramika, a w późniejszym czasie miedzi i aluminium. W jeszcze późniejszym okresie zaczęto wytwarzać garnki z żeliwa. Dzisiaj prawdopodobnie mamy najlepsze opcje, bo nikiel i chrom, z którego tworzy się garnki, wspaniale przewodzą ciepło, co sprawia, że rozchodzi się ono we wszystkich kierunkach. Ponadto, tego typu garnki są odporne na korozję.

naczynia
Jakie mamy typy garnków gastronomicznych? W ofercie jesteśmy w stanie rozróżnić trzy typy garnków, czyli niskie, średnie i wysokie. Każdy z nich jest odpowiedni do konkretnego przyrządzania potraw. Niskie są wspaniałe do gotowania mniejszej ilości potraw, a także do przygotowywania poszczególnych składników do bardziej złożonego dania. Największy garnek z kategorii niskich może mieć wysokość 20 centymetrów oraz pojemność 39 litrów. Garnki średnie maja z kolei pojemność od 2 do 34 litrów. Sprawdź .

To pomaga odpowiednio je dobrać do konkretnego zadania, do użycia we własnej kuchni czy w punkcie gastronomicznym. Pojemność garnków wysokich obejmuje od 3 do 100 litrów. Jednej z większych mogą mierzyć nawet 51 cm i posiadać średnicę do 50 cm. Doskonale się sprawdzają w domach, gdzie stołuje się większa, wielopokoleniowa rodzina. Potrzebne są tak samo w punktach gastronomicznych i pozostałych miejscach, gdzie trzeba przygotowywać dużo potraw. Design garnków gastronomicznych nie powinien wzbudzać jakichkolwiek zastrzeżeń. Powinny być wykonane ze wspomnianej wcześniej stali nierdzewnej.

Jeśli ten wpis jest dla Ciebie ciekawy oraz masz ochotę poznać więcej danych na omawiany temat, to pojawiła się pełna notka (http://www.listwy.effector.com.pl/), którą warto przeczytać.

Powinny być wyposażone w uchwyty wykonane z tego samego tworzywa. Każdy garnek przeznaczony do gastronomii powinien mieć również dołączoną pokrywkę, przeważnie szklaną, również ze stali nierdzewnej. Tego typu garnki mają również bardzo charakterystyczne, dobrze wykonane dno. Składa się ono z trzech warstw. Zapewne zainteresuje Cię także szynkowary.

gotowanie

Autor: Sam Howzit
Źródło: http://www.flickr.com
Pierwsza warstwa to stal nierdzewna, kolejna aluminium, a ostatnią znów stal. Garnki takiego rodzaju w większości przypadków są wytwarzane w technologii Impast. Dzięki temu charakteryzują się one trwałością, mogą równocześnie równomiernie przewodzić ciepło. W ten sposób potrawy będą się równomiernie nagrzewać. Dzięki temu możemy mieć pewność, że dania będą się szybciej gotować, co przecież związane jest również z oszczędnością gazu czy energii elektrycznej. Należy również zaznaczyć atuty estetyczne wspomnianych naczyń, czyli ich ergonomiczny kształt, a także wspaniałą funkcjonalność.